A „paella” a spanyol konyha egyik legismertebb étele. Nincs olyan spanyol szakácskönyv, vagy főzőműsor, ahonnan kimaradna. Így ismerik az emberek, de valójában mit is jelent a „paella”?
Nem állsz messze az igazságtól hiszen van összefüggés az étel és a szó jelentése között. A „paella” valójában az az edény, amiben ezt az ételt hagyományosan elkészítik. Azt a két oldalról füllel ellátott lapos vas lábost hívják paellának, amiben ez az étel készül. De mivel ezt a finomságot mindig ebben az edényben készítik, ezért átvette az étel nevét, így ma már mindenki magát az ételt nevezi paellának. Az eredeti recept Valencia régióból származik, egy rizses alapú, sok-sok összetevőből álló főétel. Vagyis mára már valóban ez a spanyolok kedvenc rizseshúsa.
Készíts különféle változatot!
Az alapja a rizs, a sáfrány és a hús. Ez lehet csirke, vagy nyúl, kiegészítve tenger gyümölcseivel, kagylókkal, rákokkal, halakkal.
A pontos összetevők változhatnak a régió és az egyéni ízlések szerint. Számtalan receptet találhatsz te is az interneten, ezért a pontos elkészítésébe most nem megyünk bele, (nézd meg a mellékelt videót). Inkább sorba veszünk néhány ismertebb paella változatot:
- Paella Valenciana: Ez a klasszikus verzió, amelynek alapja a csirkehús, a nyúlhús, a zöldborsó, a bab, a sáfrány és a snidling.
- Paella de Mariscos: Ez a tenger gyümölcseivel készült változat, amely tartalmazhat rákot, kagylókat, tintahalat, polipot és egyéb tengeri herkentyűket. (ez a kedvencünk)
- Paella Mixta: Ez a vegyes verzió, amelyben a hús és a tenger gyümölcsei is megtalálhatóak. Általában csirkehúst, tenger gyümölcseit, zöldségeket tartalmaznak. (ok, ez is a kedvencünk)
- Paella de Verduras: Ez a vegetáriánus változat, amely csak zöldségeket tartalmaz, például zöldborsót, babot, paprikát, paradicsomot stb.
- Paella Negra: Ez a fekete tintahalból vagy polipból készült változat, ez adja neki a jellegzetes sötét színt.
- Paella de Conejo: Ez a nyúlhúsból készült változat.
A paella ünnepe
Spanyolországban külön ünnepnapot szentelnek ennek a nemzeti ételnek. Ez a dátum a szeptember 20-a. Mi több, a hagyománytisztelő katolikus vallásúak kereszt alakban szórják bele a rizst az edénybe.
Eszünk egy finom paellát?
Magyarul úgy mondjuk, hogy „paéjja”. A YouTube-ot végigböngészve ezt a videót szeretjük a legjobban, amelyben lépésről-lépésre bemutatják a hagyományos paella elkészítésének a folyamatait. Ez a videót spanyol tanulóként megtalálod az Online Spanyol nyelvoktató oldalon lefordítva, kiszótárazva, magyar felirattal. Ha nem vagy regisztrált tanuló, akkor is lefordíthatod magadnak a spanyol szöveget, mert a videót feliratozták csak ne felejtsd el bekapcsolni a YouTube videón a spanyol feliratot!
Figyeld meg, hogy ehhez a tradicionális paella recepthez is a kétfülű, lapos vasedényt használják, amiről az előbb fent írtam.
De mire is van szükség az elkészítéséhez? Hagymára, paradicsomra, pirospaprikára, sült pirospaprikára, olívaolajra, sáfrányra, fokhagymára, sóra, vízre, kékkagylóra, vénuszkagylóra, tintahalra, garnélarákra és kerek rizsre. Ugye, hogy ezek minden háztartásban megtalálhatók. 🙂
Na jó, Magyarországon nem annyira, de azért ma már könnyen beszerezhetőek.
Ha érdekelnek még egyéb gasztronómiai írások Spanyolországból, akkor kattints ide!